Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród licznych wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. włosi gotują Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, piada oraz szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film